Historie naszych wolontariuszy

Nasi wolontariusze opowiadają o sobie. Poznajcie ich historie.

Dzień Wolontariusza na Dygasińskiego

Dzisiaj odbyliśmy podróż po Europie. Byliśmy w Rosji, gdzie tańczyliśmy, słuchaliśmy „Kalinki”, oglądaliśmy Matrioszki i jedliśmy bliny. Potem odwiedziliśmy Francję, gdzie omal nie zobaczyliśmy wieży Eiffla, nie zjedliśmy bagietki, croissanta, nie napiliśmy się wina i szampana, za to spróbowaliśmy croque-monssieur. W Portugalii próbowaliśmy wgryźć się w historię i urzekliśmy się krajobrazem, a na koniec przy akompaniamencie portugalskiej 10-cio strunowej gitary zjedliśmy czekoladowe kuleczki o tajemniczej nazwie. Na koniec zwiedziliśmy Hiszpanię z różnorodnym krajobrazem od morza przez góry po pustynie. Zobaczyliśmy byki, wiatraki, stare i ultranowoczesne miasta. Na koniec odtańczyliśmy makarenę i zjedliśmy tortillę da patatas, przegryzając qroquetas.
Dziękujemy Ninie, Theo, Bruno i Marii – naszym wolontariuszom z programu Erasmus+. Ależ to była ciekawa podróż!

Zakończenie roku szkolnego 2017/2018

Zakończenie roku szkolnego, odbędzie się w piątek, 22 czerwca. Uczniowie przyjeżdżają do szkoły o zwykłej porze lub razem z Państwem. O godz. 9.00 w szkole przy al. Dygasińskiego, a o 10.30 w szkole przy ul. Dobczyckiej, odbędzie się spotkanie społeczności szkolnej, po którym zapraszamy na spotkania w klasach. Tam zostaną rozdane świadectwa. Wyjazd uczniów do domów planowany jest na godzinę 12.00.

Firma Taxi Partner zostanie powiadomiona przez nas o wcześ­niejszym terminie wyjazdu, prosimy jednak przypomnieć o tym kie­rowcom oraz poin­for­mować innych przewoźników.

Tego dnia w szkole nie ma obiadów.

Bardzo prosimy, aby na okres wakacji wszyscy Państwo zabrali ze szkoły wózki swoich dzieci. Prosimy o ich wypranie i wyczyszczenie. Dotyczy to również wózków, które nie należą do dziecka, ale są przez niego na co dzień użytkowane. Jeżeli dziecko bierze udział w półkolonii proszę zabrać wózek po jej zakończeniu.

Rodzice zainteresowani rehabilitacją dla swoich dzieci podczas wakacji, proszeni są o kontakt z Dziennym Ośrodkiem Adaptacyjno-Rehabilitacyjnym.

Jadłospis Dygasińskiego 21 – 25 maja 2018

DZIEŃ OBIAD WARTOŚCI ODŻYWCZE
Poniedziałek

21.05.2018

Żurek z białą kiełbasą i ziemniakami 300ml

/ żurek, ziemniaki, kiełbasa biała, marchew, pietruszka, cebula, mąka pszenna, majeranek, czosnek/

Makaron z serem 220g

/makaron pszenny, ser biały/

                                Kompot wieloowocowy 250ml                    /jabłka, rabarbar, porzeczka, śliwki/

(1,3,7,9)

Kcal. 905,8

B 41,1

T 49,3

W 89,1

WW 9,2

Wtorek

22.05.2018

Zupa jarzynowa z ziemniakami 300ml

/brokuły, kalafior, fasolka, groszek, ćwierć kurczaka, marchewka, cebula, pietruszka, por, śmietana 22%, mąka pszenna,  przyprawy/

Gulasz wieprzowy 100g

Kasza Kus Kus  150g

 Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem 70g

/szynka wieprzowa, Kus-kus, kapusta czerwona, jabłko, ogórek kiszony, cebula, mąka pszenna, olej, przyprawy /

Kompot wieloowocowy 250ml

/jabłka, rabarbar, porzeczka, śliwki/

(1,3,7,9)

Kcal. 911,4

B 32,3

T 34,2

W 111,4

WW 12,0

Środa

23.05.2018

 Zupa pomidorowa z makaronem300ml

/przecier pomidorowy, makaron pszenny,  ćwierć kurczaka, cebula, marchewka, pietruszka, śmietana 22 %, mąka pszenna, przyprawy/

Pulpety w sosie koperkowym 100g

Ziemniaki 150g

Surówka wielowarzywna 70g

/ łopatka wieprzowa, ziemniaki, kapusta pekińska, włoszczyzna,  cebula, śmietana 22%, jaja, mąka pszenna, bułka pszenna, majeranek, przyprawy/

Kompot wieloowocowy 250ml

/jabłka, rabarbar, porzeczka, śliwki/

(1,3,7,9)

Kcal. 912

B 41,1

T 37,3

W 102,2

WW 13,3

 

Czwartek

24.05.2018

Zupa  kaszubska z kiełbasą i ziemniakami 300ml

/ kapusta biała, kiełbasa zwyczajna, marchew, pietruszka, cebula, por, ćwierć  z kurczaka, przecier pomidorowy, przyprawy/

Makaron razowy ze szpinakiem 220g

/makaron żytni, szpinak, śmietana 22%, czosnek, mąka pszenna, przyprawy/

Kompot wieloowocowy 250ml

/jabłka, rabarbar, porzeczka, śliwki/

(1,3,7,9)

Kcal. 904,0

B 41,2

T 25,1

W 102,2

WW 11,1

Piątek

25.05.2018

Zupa szczawiowa z ryżem 300 ml

/ryż, szczaw, marchew, pietruszka, cebula, por,  przyprawy/

Filet z ryby sola panierowany 100g

Ziemniaki 150g

Mizeria z jogurtem 70g

/ryba sola, ziemniaki, ogórek, jogurt, mąka pszenna, jaja, bułka tarta pszenna, przyprawy/

Kompot wieloowocowy 250ml

/jabłka, rabarbar, porzeczka, śliwki/

(1,3,4,7,9)

Kcal. 905,1

B 39,2

T 40,3

W 105,2

WW 13,0

Występowanie alergenów – produkt może zawierać:

  1. gluten,
  2. skorupiaki,
  3. jaja,
  4. ryby,
  5. orzeszki ziemne,
  6. soję,
  7. mleko,
  8. orzechy,
  9. seler,
  10. gorczycę,
  11. sezam,
  12. dwutlenek siarki,
  13. łubin,
  14. mięczaki